Ungdommens PFU

Ungdom

«Ungdommens PFU» er et rollespill som gjør det morsomt for unge å prøve seg på presseetikk. Foto: Shutterstock.

«Ungdommens PFU» er et rollespill – som kan brukes i undervisningen i skoler eller av mediehus når dere har debattmøter, skolebesøk eller andre arrangement.

Last ned «Ungdommens PFU» her:


Les også: «Sagt om Ungdommens PFU»
Se også: «Kort video av Ungdommens PFU»


Kort beskrivelse:

Rollespillet kan brukes på alt fra 1 til 3 skoletimer. Lærere kan invitere lokale journalister og/eller redaktører til å fortelle om dagsaktulle hendelser.

Ungdommens PFU kan også brukes som grunnlag eller del av en større skoleprosjekt.

«Du bestemmer» – test de etiske refleksene!
Her kan unge få teste seg på etiske problestillinger knyttet til såvel redaktørstyrte medier som til sosiale medier. Er det riktig å bruk? Er det riktig å publiserer?Deltakere svarer «JA» eller «NEI» – og inviteres til en refleksjon om hvorfor/hvorfor ikke.En eksempelsamling og veiledningsmanual
Opplegget består av en eksempelsamling (presentasjon), og en manual som er brukerveiledningen for lærere og mediefolk som skal bruke den.  Eksempelsamlingen har flere eksempler enn du rekker på en time, så her kan man velge og vrakeDokumentene blir publisert her før skolestart 18. august.

Tre varianter
Ungdommens PFU vil bli laget i tre varianter:

  • Presentasjon («lysbilder») – med tekst og bilder som kan vises via en datamaskin og en prosjektør.
  • Digitale skoleoppgaver via NDLA – integrete oppgaver på skolenettstedet ndla.no – tilpasset læreplaner og komptetansemål i videregående skole. Les med om det på «Skoleopplegg«
  • Smartboard-utgave – tilpasset grunnskolen (ungdomsskole) – etter planen klar september 2014.

Unge som kritiske mediebrukere
Ungdommens PFU er et delprosjekt i  «Hvor har du det fra?» – Kampanjen for journalistikken, som presseorganisasjonene, NRK og TV2 står bak. Målet med kampanjen er å å bidra til  at ungdom blir gode og kritiske mediebrukere, gjennom kjennskap til journalistikk og presse-etikk.

Testet ut – elevene likte en annerledes og aktuell læremåte
Underveis har vi testet ut opplegget for elever ved Nesbru videregående skole i Asker i samarbeid med Budstikka, ved Røyken videregående skole i Buskerud i samarbeid med Røyken og Hurums Avis, og ved Elvebakken videregående skole i Oslo i samarbeid med NRK.no og TV2.no.

Resultatet av denne prosessen viste vi frem da Ungdommens PFU ble lansert for 670 elever fra videregående skoler som deltok på nmd-UNG i Bergen 6. mai i år. Der ledet generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund en 75 minutters gjennomgang av aktuelle presseetiske utfordringer som ungdommene i salen stemte over, og som et ungdomspanel og et redaktørpanel på scenen kommenterte fortløpende.

Et tilsvarende opplegg ble gjennomført dagen etter for et hundretalls redaktører som deltok på Norsk Redaktørforenings vårmøte Redaktørliv 2014 i Bergen 7. mai.

Les mer:

«Kult med presseetikk» (Røyken og Hurum Avis, 20.03.14)

Ungdommens PFU

Fra Elvebakken videregående skole som gjennomførte «Ungdommens PFU» mandag 28. april.

Reklame

En kommentar om “Ungdommens PFU

  1. Tilbaketråkk: Prøv «Ungdommens PFU – last ned her! | «Kampanjen for journalistikken

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s