Kan du stole på det du leser, hører og ser i mediene? Dette skoleåret tilbys elever i videregående skole en digital opplæringspakke der ungdom blant annet skal stille spørsmålet #hvorhardudetfra.
Oppgavene tar utgangspunkt i tematikk rundt kildekritikk, ytringer i sosiale medier, journalistikk og presseetikk. De er tilpasset læreplaner og kompetansemål for samfunnsfag og mediefag i videregående skole. Bak opplegget står Nasjonal digital læringsarena (ndla.no) og et samlet medienorge gjennom ”Hvor har du det fra?” – Kampanjen for journalistikken.
Les mer om denkelte oppgavene i «Skoleopplegg«.
Fokus på kildekritikk
– I en stadig mer kompleks og fragmentert mediehverdag ønsker vi å bidra til å unge blir bedre og mer kritiske mediebrukere gjennom kunnskap om kildekritikk – både i sosiale og redigerte medier, sier prosjektleder Arnt Sommerlund.
– På skolen lærer vi hvordan vi skal forstå verden og fungere i den. Dette krever at elever aktivt tolker sine kilder. I dagens mediehverdag blir man påvirket på nye og komplekse måter. Digitale kanaler åpner opp for medvirkning og gir deltakerne nye roller. Dette er endringer som bidrar positivt i læringsarbeidet, men det setter samtidig større krav til elevers kildekritikk. Initiativet «Hvor har du det fra?» understreker viktigheten av dette i skolen, sier Øivind Høines daglig leder i NDLA.
Sunn skepsis til ulike medier
– Vi har tatt utgangspunkt i spørsmålet som unge selv spør i skolegården når de hører noe som er nytt og kanskje for utrolig til å være sant. ”Hvor har du det fra?” er et god spørsmål fordi det ikke er belærende, men inneholder en sunn skepsis til alt en hører, ser og leser, sier prosjektlederen.
I sosiale medier kan spørsmålet formuleres som emneknaggen #hvorhardudetfra på bokmål eller #korhardudetfrå på nynorsk.
Gratis digitale oppgaver
Blant temaene som berører i de digital oppgavene er foruten kildekritikk også ytringsfrihet, digital dømmekraft, sosiale medier, netthets, presseetikk og journalistikk. Oppgavene er bygd opp av lærerressurser tilknyttet NDLA og journalistikkampanjen, men bidrag fra TV2 Skole og NRK Skole.
Opplæringsopplegget er åpent og gratis tilgjengelig på nettstedet ndla.no. Opplegget er tilgjengelig fra skolestart, og vil bli supplert med flere oppgaver i løpet av høsten.
For ytterligere informasjon, kontakt:
- Prosjektleder Arnt Sommerlund, ”Hvor har du det fra?” – Kampanjen for journalistikken” – mobil 900 88 300
- Fagansvarlig Ragna Tørdal, NDLA, mobil 928 94 647
Kort om NDLA.no:
Nasjonal digital læringsarena er et fylkeskommunalt samarbeid som sikrer elever og lærlinger fri tilgang til åpne digitale læremidler. Læremidlene på NDLA.no blir utviklet i tett samspill mellom lærere, tilbydere og partnere fra hele landet. Det finnes i dag over 40 fag på sidene, og flere er under produksjon. Flittig bruk fra elever i videregående skole gjør at kommunene nå vurderer å utvide satsingen til ungdomskolen.
Kort om ”Hvor har du det fra?” – Kampanjen for journalistikken
Kampanjen for journalistikken har som mål å bidra til at unge i alderen 15-19 år blir gode og kritiske mediebrukere – gjennom kunnskap om journalistisk metode og medieetikk. Bak kampanjen står alle medieorganisasjonen; Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norsk Presseforbund, Landslaget for lokalaviser, Fagpressen og Mediebedriftenes Landsforening, samt NRK og TV2.